Rosa Ardid Borràs
Catedràtica de llengua i literatura catalanes. Membre dels jurats i coordinadora dels Premis literaris de Cadaqués.
El gravat forma part del catàleg de gairebé tots els pintors en una etapa o altra de la seva creació, i en algun d’ells té un paper rellevant. D’entre els pintors catalans tenim exemples en Joan-Josep Tharrats, Miró, Dalí, Tàpies, Ponç, Plensa o Barceló… i podríem continuar.
El món del gravat és ric i plural. Les tècniques són diverses i molt complexes. No ens podem quedar amb una idea única de la seva realització, com ho faríem davant d’una pintura a l’oli, aquarel·la o pintura acrílica.
El Mini Print Internacional de Cadaqués aplega totes les modalitats del gravat a través de més de 600 obres presentades al concurs procedents de 44 països. Els artistes es presenten al concurs internacional estimulats pel prestigi del certamen, que comporta estar inclosos en un catàleg que viatjarà per diversos països i també la possibilitat d’una exposició individual dels seus gravats en cas de ser-ne un dels sis guanyadors.
És realment notable que puguem contemplar en un mateix espai les tècniques més antigues juntament amb les més noves, de la xilografia al carborúndum fins l’art digital, i d’altra banda la convivència en la pluralitat de procedències: els gravats d’un artista català, o castellà, al costat dels d’un artista japonès, dels d’un canadenc, o italià, alemany, argentí, australià, bosni, txec, fins i tot coreà i molt més.
La bellesa de l’art captiva els visitants, que no solament gaudeixen en la contemplació dels gravats, sinó que poden permetre’s adquirir-ne els que més els hagin seduït, perquè són assequibles econòmicament. La mida dels gravats, mini, ho facilita i permet poder fer una bona col·lecció any rere any i fins i tot escollir-ne per fer algun obsequi.
El Taller Galeria Fort, que aplega l’exposició, es troba en la part antiga del poble, en un carrer de galeries, però no en els llocs de més afluència de gent. Així i tot és molt visitada, no només per aquells que freqüenten les galeries sinó per tot tipus de públic: els autòctons, els estiuejants, els habituals —alguns dels quals no ens perdem cap any la visita al Mini Print. Als que visiten per primera vegada el famós Mini Print, la Mercè Barberà, cofundadora, els explica en català, castellà, francès o anglès, com calgui, l’organització d’aquest mosaic de gravats i, si ho desitgen, també la tècnica.
El Mini Print Internacional de Cadaqués és la força artística capaç d’arribar més lluny cada any. Enguany ha arribat a la 44a edició, des que va ser inaugurat l’any 1981 per l’orfebre i gravador Pascual Fort i la seva dona Mercè Barberà. Pascual Fort era un artista apassionat per l’art, amb una mirada àmplia. Recordo entranyablement com em va convocar a una taula rodona per dialogar sobre el nivell de la llengua catalana en el món del gravat, de com normalitzar el nom en català dels estris i les tècniques, taula que vaig poder compartir com a llicenciada en filologia amb en Pascual i el pintor Joan Josep Tharrats. Després de la mort de Pascual Fort, la professionalitat, la perseverança i la fortalesa de la seva dona amb el suport dels seus fills Pep i Mercè ha aconseguit que el Mini Print sigui més viu que mai i àmpliament reconegut.
Cadaqués té una posició rellevant en el món artístic que traspassa fronteres. L’atracció de la seva llum, la seva personalitat única, ha fet que molts artistes hi hagin passat llargues temporades o s’hi hagin instal·lat, com per exemple Eliseu Meifrèn, Marcel Duchamp, Salvador Dalí o Gustau Carbó Berthold i Nobuko Kihira. Alguns d’ells s’han presentat al Mini Print en més d’una ocasió.
El món artístic i el món de les lletres es donen la mà en el poema de la poeta cadaquesenca Quima Jaume, gran amiga del Pasqual i la Mercè i admiradora del Mini Print, en el qual d’una manera subtil valora la creació.
ORFEBRE
Ets un orfebre que a l’aurora espera
la massa informe, roja, a l’horitzó.
Plenes d’albada, vestides de llum,
les teves mans modelaran la imatge…
Cap element que la Natura et dona
menysprearàs per recrear de nou
totes les formes que evoquen els somnis.
Si ets pacient contemplaràs el dia,
la nova creació.
Cadaqués té potència tel·lúrica i bellesa natural. El Mini Print té força humana i bellesa artística.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
La llibertat d’expressió d’idees i de tècniques amb què realitzen les seves obres els artistes participants és un dels factors que fa que l’exposició sigui enormement atractiva i interessant. Observar amb atenció cadascuna de les obres exposades ens omple de nous coneixements i sensacions.
A més a més, les obres exposades són tan variades que ens permeten conèixer el panorama mundial de l’art en les seves diverses tendències i estils. Malgrat les seves diferències, totes juntes formen un tot harmònic que provoca concòrdia i benestar.
En aquest context, cal destacar que l’exposició en el Taller Galeria Fort de Cadaqués va rebre visitants dels cinc continents. Un factor que contribueix a aquest èxit de visitants és la presència de les obres de les artistes guanyadores, un al·licient més que desperta l’interès per conèixer i visitar l’exposició.
En aquesta edició ens han honorat amb la seva presència Florence Jalice de França, Lenka Falušiová de Txèquia, Ayako Isaka del Japó i Cristina Moriano de Catalunya, que han exercit com a jurat del 44è Mini Print Internacional de Cadaqués. La seva presència ens ha deixat un grat record de simpatia i amistat.
Tanmateix, també sentim l’absència de Manon Denis del Canadà i Magdalena Hlawacz de Polònia. Les seves obres ens van acompanyar amb la seva bellesa i valor artístic, cosa que d’alguna manera va mitigar la falta de la seva presència física.
Aquest hivern ens va deixar l’artista japonès Koichi Sugihara, guanyador del 5è Mini Print Internacional de Cadaqués el 1985, que va ser un fidel participant. Es va quedar a viure a Barcelona per la resta de la seva vida, i les seves obres van ser sempre admirades i premiades. Trobarem a faltar profundament la seva companyia.
A això hi hem de sumar que durant aquest estiu hem patit la dolorosa pèrdua de l’artista, pintora i gravadora argentina Patricia Sicardi, que havia decidit que el seu lloc al món era Cadaqués. Va ser una participant activa del Mini Print i una gran activista cultural. La seva absència és una pèrdua dolorosíssima tant per als que la vam conèixer com per al poble de Cadaqués.
En paral·lel a l’exposició de Cadaqués, es va celebrar el Mini Print Internacional de Cadaqués a Wingfield Barns (Anglaterra). Aquest esdeveniment és sempre esperat i admirat per visitants i artistes professionals, gràcies a la col·laboració i promoció que realitza el nostre gran amic Ian Chance des de fa tants anys.
A més a més, el Mini Print també viatja a Bages, prop de Narbona (França), on la galeria L’Etangd’Art l’acull durant les festes de Nadal. Allà és visitat pel públic francès i artistes participants d’Europa amb un gran èxit mediàtic.
Comptem amb la fidelitat de la premsa local, com el Setmanari de l’Empordà, El Punt Avui, l’Hora Nova i les revistes Bonart i Revistart, la inestimable col·laboració dels quals resulta imprescindible. El seu suport ha estat clau per a la difusió i l’èxit d’aquest esdeveniment, i per això els hi estem profundament agraïts.
Finalment, volem expressar el nostre agraïment als artistes participants, la creativitat i mestratge dels quals es reflecteix en cadascuna de les seves obres, dotades d’una gran bellesa i perfecció tècnica. Sense el seu talent i dedicació, la continuïtat del Mini Print Internacional de Cadaqués no seria possible.
Esperem amb gran interès i il·lusió els futurs participants.