Sophie Cassard
Directora de la galeria L’Etangd’Art
Cadaqués és terra d’emocions
Ningú pot fer el pas de la collada sense caure en la meravella del mar blau, de la costa entretallada, abans de veure la blancor de les cases enclavades entre les onades i les roques.
Terra d’emoció, terra de lleialtat, terra d’aventura, terra de cultura, terra de trobada, hi amaga des de fa més de trenta anys el treball incansable d’una família dedicada al gravat.
Hi va haver el Pascual, artista visionari, que va llençar l’aposta, seguit immediatament per una cohort d’artistes internacionals que, sota el seu estendard, no van dubtar per un moment a enviar els seus gravats, reunits en un concurs i una exposició itinerant. Després, la Mercè Barberà de Fort va continuar amb tot el seu cor i entusiasme el treball de reunir les obres incansablement, dedicant la seva experiència i la seva exigència als artistes, cercant amb tota la seva energia els mitjans per continuar aquesta obra, ajudada pel Pep i després per la Mercè i l’Aleix.
Així doncs, cada any, la gran porta blava s’obre a l’antic taller convertit en galeria. I el fantàstic calidoscopi del Mini Print reneix, cada any renovat, cada any esperat per molts aficionats i col·leccionistes. I l’emoció sempre hi és, al primer cop d’ull. És la màgia de veure tants artistes d’origen i cultura tan diferents reunits en una sola “gran cerimònia” de l’obra gràfica.
Aquí no hi ha gens d’ostracisme, l’artista de renom va al costat dels novells amb tècnica impecable, la punta seca o la manera negra dialoguen sense complexos amb les tècniques digitals, i l’abstracció es combina amb el classicisme sense dilació per complaure la mirada del nombre més gran possible, amb l’únic límit d’espai del format imposat, 10 x 10 cm, cent centímetres quadrats per expressar el seu art, la seva emoció, la seva cultura.
De Corea, de Xile, de Xina, d’Ucraïna, d’Europa o d’Amèrica, totes les religions, totes les tendències estan representades. El catàleg que ara fullejareu reflecteix la riquesa de l’aventura.
Quan, en el seu pas per França, el Mini Print s’instal·la a les nostres parets, em sembla un tresor. La reunió de tant treball, tant talent, tanta entrega, el desig de voler-se unir sota un mateix estendard s’ha d’acollir amb respecte.
Apostem-hi, que cadascú, en la seva mesura, treballi perquè aquesta extraordinària aventura continuï i perquè aquesta exposició rebi el reconeixement que se li deu.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
El 31è Mini Print Internacional de Cadaqués ofereix una fidel panoràmica de l’obra gràfica dels nostres dies. La gran varietat d’estils i tendències de l’art actual queden àmpliament reflectides en les bellíssimes i interessants obres que els artistes ens mostren en aquesta exposició.
Aquest estiu, al Taller Galeria Fort de Cadaqués, el Mini Print ha estat visitadíssim. Artistes participants de Nova Zelanda, Índia, Croàcia, Tailàndia, Japó, Itàlia, Kosovo, Brasil, Polònia, Luxemburg, França, Suïssa, Àustria, Estats Units, Colòmbia, Dinamarca, Austràlia i de totes les comunitats autònomes espanyoles han vingut a Cadaqués per veure les obres exposades i ens han expressat la seva alegria per formar part de l’exposició, així com l’interès que els ha produït la visió de tantes tècniques i formes d’expressió, reflectides en aquests petits “prints” procedents de tot el món. Col·leccionistes, crítics d’art i un nombrossíssim públic en general han desfilat amb gran curiositat per la nostra galeria per conèixer el que l’exposició ofereix. Per a molts d’ells aquesta visita s’ha transformat en un ritual d’amistat i comunicació, i ens ha cridat l’atenció la quantitat de persones que, gràcies al nostre lloc web, arribaven ja informades amb tot detall del que anaven a trobar-se.
La presència dels artistes guanyadors de l’any anterior a la inauguració de les seves respectives exposicions personals aviva l’interès dels amants de l’art que desitgen establir contacte amb ells per a canviar impressions sobre processos creatius i altres temes d’interès. Aquest any ens han visitat a Cadaqués i han dut a terme la difícil tasca d’exercir de jurat de la present convocatòria: Jeanette Thorup, de Dinamarca, acompanyada de tota la seva família; James McCreary, d’Irlanda, junt amb la seva muller Betty; Junko Funada, de Japó, junt amb el seu company estilista Masashi; i Kana Veradacha, de Tailàndia, que va celebrar amb nosaltres el seu aniversari. Tots ells ens van deixar un bon record i una promesa de tornar-nos a veure. Vam lamentar no comptar amb la presència de Nelly Sandeva, de Bulgària, i d’Eduardo López, de Cuba, però les seves belles obres, admirades i valorades, van suplir amb escreix l’absència dels seus autors.
L’exposició, durant els mesos de juliol, agost i setembre, també es va mostrar a Wingfield Barns, preciós lloc d’Anglaterra proper a Cambridge. El nombre de visitants coneixedors del certamen va en augment gràcies a la dedicació de l’Ian Chance, que des del principi (vint anys ja!) ha estat el responsable de l’èxit i de la continuïtat de la presència del Mini Print a Anglaterra.
Durant octubre i meitat novembre, la Fundació Tharrats d’Art Gràfic va presentar l’exposició a Pineda de Mar, a prop de Barcelona. Els seus cinc anys de presència en aquesta vila fan que sigui esperada amb autèntic interès. La presència de l’alcalde d’aquesta localitat, el Sr. Xavier Amor, el dia de la inauguració va donar rellevància a l’esdeveniment i en la seva presentació va subratllar el fet d’expandir el coneixement de Pineda per tot el món a través del Mini Print. Agraïm les seves gratificants paraules.
El novembre, desembre i gener la galeria L’Etangd’art de Bages (França), a prop de Narbona, acull el Mini Print. La seva presència s’ha transformat en un esdeveniment esperat amb veritable expectació per tants aficionats a l’art gràfic que poblen el sud de França, disposats a descobrir les novetats que cada any reflecteix el Mini Print. Tot això és degut a la professionalitat i tenacitat de la seva directora Sophie Cassard.
Volem fer constar en aquestes línies el nostre respecte i solidaritat amb el poble japonès, que ha patit un terrible terratrèmol seguit d’un tsunami devastador, i molt especialment la nostra empatia amb els artistes japonesos participants que han patit directament o indirecta les conseqüències d’aquest dur embat de la natura.
Agraïm l’interès que ha despertat l’exposició entre els mitjans de comunicació, molt especialment els reportatges i l’entrevista que la televisió pública catalana (TV3) li han dedicat. També la premsa escrita catalana, anglesa i francesa s’han fet ressò de l’exposició en els seus respectius emplaçaments. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ens ha ajudat a difondre l’esdeveniment a través dels seus Serveis Territorials a Girona.
Gràcies, moltes gràcies a tots els artistes participants! Junts, ells, elles i nosaltres, formem una associació sense ànim de lucre que ha aconseguit amb la seva perseverança mantenir amb èxit l’existència del Mini Print Internacional de Cadaqués durant 31 anys.
Anem amb il·lusió i esperança cap a la 32a edició!
El meu reconeixement.