Antoni Llena
Artista plàstic
Mini miracle
La nostra vida quotidiana és plena de petits miracles que són fruits de fe i d’il·lusió. Un d’aquests miracles passa mig ocult cada estiu a Catalunya. Es tracta del feix de més de sis-cents artistes d’arreu del món que atrau el Mini Print d’obra gràfica que des de fa vint-i-set anys impulsa i organitza la Mercè Barberà des de la seva galeria de Cadaqués.
La idea de concursar amb una obra que no sobrepassi les mides de 10 x 10 cm és de per sí una idea brillant. Primer, perquè no hi ha ningú amb neguit artístic que no s’atreveixi a fer una obra gràfica el cost de producció de la qual és assequible fins i tot pel més desemparat dels creadors plàstics d’avui i, en acabat, perquè a ningú hauria de recar adquirir una obra el preu de la qual és a l’abast de totes les butxaques i de tots els espais habitables. Una obra que per la seva mateixa condició demana, imperativament, ésser col·leccionada.
A favor de la mida exigida hi ha també una qüestió de pes: és una mida que no permet bastir discursos retòrics a cap dels participants, que els força a prodigar-se dins un espai que sols permet mostrar intimitat. En aquest sentit, el miniprint de 10 x 10 cm no només és una idea brillant, sinó que a més és una idea combativa. És clar que podria dir-se que l’art no és mai una qüestió democràtica i que no és just que tots els artistes hagin de treballar dins els límits d’un mateix quadrat, però el fet que aquests siguin establerts com a única regla de joc és el que, com a contrapartida, permet que tants artistes d’arreu puguin arribar a contrastar físicament llur talent. És perquè hi ha regles que hi ha joc, o perquè es respecten aquestes, que la democràcia funciona!
Fer aflorar energies artístiques, donar-les difusió, empeltar-les, contrastar-les i catalogar-les és un acte d’amor a les sensibilitats ignotes que pul·lulen pel món, però és també un acte de fidelitat a un llegat rebut, un acte d’amor redoblat, un miracle.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
Si alguna cosa podem remarcar de la 27a versió del Mini Print Internacional de Cadaqués, són les contínues visites dels artistes participants durant aquest estiu al Taller Galeria Fort de Cadaqués. Artistes de Canadà, Estats Units, Japó, Sèrbia, Eslovènia, Escòcia, Anglaterra, Suïssa, Alemanya, Austràlia, Rússia, Portugal, Israel… s’han desplaçat des dels seus llunyans països per a visitar l’exposició, mostrant el seu entusiasme per l’alt nivell de les obres exposades de 654 artistes de 52 països i també per la bellesa del poble de Cadaqués que les acull.
Les exposicions individuals dels artistes guanyadors de l’anterior convocatòria desperten un gran interès per part de col·leccionistes i professionals de l’art gràfic, així com del nombrós públic que ens visita. Aquest estiu hem comptat amb la presència de Maja Poljak (Sèrbia), Joan Canals (Espanya), Célia Bragança (Portugal), Danielle Creenaune (Austràlia) i Roland Schaller (Alemanya), que han exercit de jurat de la present convocatòria. L’artista Tanya Azarova (Rússia) no va poder acudir a la seva inauguració per motius aliens a la seva voluntat. Sentim la seva absència. Les visites dels artistes guanyadors sempre són ocasió per a intercanviar coneixements tècnics i culturals, deixant al seu pas un record entusiasta i amistós.
Per segona vegada, durant els mesos d’agost, setembre i meitat d’octubre, Ian Chance, director del Farleys Yard Trust, centre cultural creat per Antony Penrose, ha presentat l’exposició del Mini Print a la bella galeria que té el centre i on es donen cita personalitats del món cultural anglès, junt amb visitants que participen de les diverses propostes culturals que es realitzen a Farleys, essent el Mini Print una de les més atractives.
La galeria L’Etangd’Art de Bages (França) ha exposat el Mini Print des de finals de novembre fins a mig gener. La seva directora Sophie Cassard, vinculada a Cadaqués des de fa molts anys, transmet el seu entusiasme pel Mini Print als visitants de la seva activa i competent galeria, a la que acudeixen molts dels propis artistes participants.
La Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar (Barcelona) va exposar el Mini Print durant el mes d’octubre i és el seu desig que això es repeteixi cada any. Personalment, és una decisió que agraeixo especialment per haver estat l’artista Joan Josep Tharrats un bon amic i participant del Mini Print mentre va ser entre nosaltres.
Agraïm a l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Cultura del Govern Espanyol l’ajut econòmic i l’interès que dediquen al Mini Print. Sense la seva comprensió el Mini Print no existiria.
La seva continuïtat ve donada per la presència de les bellíssimes obres dels artistes participants que ajuden, amb la investigació de noves tècniques i formes d’expressió, a l’evolució necessària de l’obra gràfica. Esperem altra vegada la seva presència, tant la dels més fidels com la dels que descobreixen el Mini Print per primer cop. Anem caminant cap a la 28a edició. Que així sigui!