Albert Ràfols-Casamada
Artista plàstic
Hi ha iniciatives que tenen èxit perquè responen a alguna necessitat subjacent, alguna cosa que era esperada encara que ningú ho hagués manifestat de manera explícita. Aquest és el cas, segurament, del Mini Print, la mostra de gravats que fa vint anys que ve realitzant-se a Cadaqués. La remarcable iniciativa va ser de Pascual Fort, que va donar l’empenta inicial a la idea i que, després de la seva prematura desaparició, ha estat continuada amb similar impuls per la seva esposa Mercè Barberà i pel seu fill Josep.
Cal dir que l’èxit va ser totalment encoratjador des de la primera convocatòria. Aquesta va obtenir una resposta altament positiva a nivell internacional i on les múltiples técniques de gravat i estampació hi van ser presents.
Crec que diversos factors han contribuït a aquest èxit que s’ha mantingut i incrementat al llarg d’aquests anys. El primer seria la serietat i rigurosa professionalitat en què s’ha plantejat la convocatòria. Un altre factor important –i que com el títol indica és una de les característiques bàsiques de la mostra– és el que fa referència al format, cosa que facilita la participació i al mateix temps preserva el caràcter intimista del gravat i permet igualment l’experimentació tècnica i el joc de color. La tercera circumstància que contribueix a l’èxit pot ser el fet de realitzar-se la mostra i la concessió dels premis a Cadaqués, conegut centre d’activitat artística. I encara potser, pels que ho coneixen, al fet de realitzar-se l’exposició en un lloc recollit, una mena d’illa de pau dins l’agitat Cadaqués de l’estiu. Cal dir també que sovint l’exposició és mostrada a altres llocs, cosa que fa més interessant participar-hi. I no oblidem l’important catàleg que es fa cada any, on figuren els gravats premiats reproduïts en color i tots els participants reproduïts en blanc i negre, autèntic document sobre el món del gravat.
He dit al principi que aquesta iniciativa semblava respondre a una necessitat latent: la necessitat de poder mostrar el propi treball. Això fa que molts gravadors sentin l’atracció de participar en una mostra veritablement internacional on la seva obra es confrontarà amb la d’altres gravadors, de manera que se sentin integrats en les diverses línies de treball dins el món de l’estampació.
Una de les coses que més sorprenen de cada exposició és la gran varietat d’estils i tendències. El Mini Print és un gran finestral obert als diferents corrents de l’art, específicament del gravat, però per extensió a l’art plàstic en general. I malgrat la varietat hi ha una evident unitat que ve donada pel format i per l’excel·lent nivell de realització, que és una de les característiques del Mini Print.
Si repassem la llista de tècniques: aiguafort, punta seca, aiguatinta, litografia, linogravat, xilografia, serigrafia, pochoir… i tècniques mixtes on poden combinar-se diferents procediments, ja ens deixa endevinar la riquesa i varietat de les obres presentades cada any, procedents de països com Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Anglaterra, Argentina, Japó, Austràlia, Canadà, Brasil, Estats Units, Lituània, Mèxic, etc. etc. És sorprenent la quantitat de bons gravadors que hi ha al món! És en aquesta gran paronàmica del Mini Print on es pot observar i constatar.
El Mini Print, que va nèixer com a iniciativa privada, actualment funciona com a Associació Cultural sense ànim de lucre. Les diferents ajudes de caràcter institucional que ha tingut fins ara li han permès tirar endavant. Una iniciativa amb un recorregut tan important mereix algun tipus d’estímul efectiu. De totes maneres, com per part dels organitzadors les ganes de tirar-ho endavant són tan fortes, no creiem que res pugui fer-los desistir de l’empresa. Haver arribat al 20è Mini Print és un gran èxit. Tots n’hem d’estar contents i desitjar que tingui vida pròspera per molts anys.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
Durant l’any 2000 el Mini Print Internacional de Cadaqués celebrà el seu vintè aniversari. Durant vint anys, artistes de tot el món ens han enviat els seus bonics gravats, fent possible que l’exposició perdurés fins avui. El dia 22 de juliol l’Ateneu de Cadaqués va dedicar una exposició homenatge al Taller Galeria Fort per festejar el fet d’haver aconseguit mantenir durant vint anys la presència del Mini Print a Cadaqués. La nostra galeria va col·laborar amb una gran festa a la qual varen assistir persones vinculades per diversos motius al Mini Print, que van poder participar, conèixer i valorar els vint anys de la seva existència.
L’exposició durant la seva estada a Cadaqués els mesos de juliol, agost i setembre ha estat visitadíssima i ha rebut testimonis d’admiració i adhesió, per la qualitat de les obres presentades, del públic en general que va manifestar el desig que el Mini Print perduri durant vint anys més.
Les exposicions individuals dels sis artistes guanyadors del 19è Mini Print van ser molt esperades i visitades pels amants de l’obra gràfica. El nivell de les obres exposades és altíssim i reflecteix d’una manera exhaustiva la capacitat tècnica i artística de cadascun dels artistes. Aquest any han assistit a les seves respectives inauguracions i han fet de jurat del 20è Mini Print, Christine Cordero d’Austràlia, Nicola Murray d’Escòcia, Eliane Gervasoni de Suïssa i Takasuke Nakayama del Japó. Les seves visites omplen d’interès, alegria i color els dies que són entre nosaltres.
El Mini Print començà el seu itinerari del 3 al 28 de maig a Lleida, conjuntament amb els gravats dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art, gràcies a l’interès i entusiasme de la professora i artista Rosa Ciré. És la segona vegada que el Departament de Cultura de l’Ajuntament cedeix una de les seves millors sales d’exposicions per mostrar el Mini Print Internacional de Cadaqués i ens ha deixat constància que no serà l’última pel gran entusiasme que desperta entre els lleidatans. Seguidament és el «Wingfield Arts and Music Festival» el que exposà el Mini Print durant els mesos de maig, juny, juliol i mig agost. El Mini Print a Wingfield és rebut amb expectació per artistes, col·leccionistes, mitjans de comunicació i públic interessadísim, que assisteix a les diverses manifestacions artístiques que durant aquests mesos tenen lloc en aquest bell paratge de l’Anglaterra.
Durant el mes de desembre i meitat de gener el Mini Print resta exposat a la galeria «L’Etangd’Art» de Bages a França, on és considerat com un gran esdeveniment cultural. La seva estada en aquest bellíssim poble francès sembla consolidada gràcies a l’interès i estima que a Sophie Cassard li desperta l’exposició del Mini Print.
Agraïm al Departament d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Cultura del Govern Espanyol el seu ajut econòmic, ja que conjuntament faran possible la continuïtat de la mostra durant un any més.
Com sempre, la meva màxima consideració als artistes participants que amb la seva presència donen forma i color a l’exposició. No dubtem que estaran entre nosaltres en la pròxima edició del Mini Print Internacional de Cadaqués que en aquests moments ja estem organitzant.