Josep Playà Maset
Periodista
El veritable museu del gravat
Existeix una història de complicitat entre Cadaqués i els artistes que arrenca a finals del XIX i es manté més d’un segle després amb alts i baixos circumstancials. Quan Joan Josep Tharrats va escriure el seu memorable llibre Cent anys de pintura a Cadaqués, esmentava entre els 338 artistes que en algun moment o altre havien passat per aquesta població a l’esmaltador, pintor i gravador Pasqual Fort. “A Cadaqués ha muntat el Taller Galeria Fort on exposa obra gràfica, generalment d’artistes catalanes”. Ho escrivia l’any 1981 i aquell mateix estiu Pasqual Fort endegava gairebé des de l’anonimat el Mini Print Internacional de Cadaqués.
Si algun dia s’actualitza aquest relat historico-artístic de Cadaqués, que té noms propis tan potents com els Pichot, Meifrèn, Picasso, Dalí, Duchamp o Hamilton, el concurs de gravats del Mini Print, que ha arribat ja a la seva 38a edició, haurà de tenir un capítol propi, al costat d’altres esdeveniments que han marcat aquest racó privilegiat del Cap de Creus.
Les xifres del Mini Print són impactants. Des dels seus inicis han participat anualment en el concurs una mitjana de 600 a 700 artistes de més d’una cinquantena de països. El resultat de les 38 edicions celebrades eleva la xifra de participants a 9.700 artistes d’arreu del món. I la seva obra l’ha pogut estudiar un jurat i admirar el públic al Taller-Galeria del carrer Hort d’en Sanés convertit en veritable museu. Espanya, Estats Units i Japó són els països que congreguen més participants, però en el 2018 hi han aportat obra set artistes de Corea del Sud, tres d’Iran, un de Mongòlia o cinc de Nova Zelanda, per citar els més allunyats. El nom de Cadaqués atrau a molts d’aquests artistes i cadascun dels participants es converteix alhora en un nou difusor de la marca Cadaqués associada a l’art. És una atracció mútua fonamentada en el paisatge, en la gent, en la tramuntana, en una tradició cultural…
Aquesta història d’amor s’estén cada any a altres poblacions que exposen les obres del concurs: galeria l’Étangd’Art, de Bages (França); Wingfield Barns, de Suffolk (Regne Unit); Fundació Tharrats d’Art Gràfic, de Pineda de Mar. En altres ocasions les obres han viatjat a Corea del Sud, Japó, Itàlia, Mèxic, Estats Units… També, i sortosament, des del 2016 les obres guanyadores queden dipositades a la Biblioteca de Catalunya, i ja en són més de 250. Però més enllà d’aquesta presència numèrica, el que té d’interessant el Mini Print és que permetrà en el futur resseguir i analitzar les tendències del món gràfic. La complexitat de temàtiques, la presència de la figuració, la introducció del món digital i la diversitat de tècniques seran informacions extrapolables d’aquestes exposicions. Sense pretensions elitistes, els seus catàlegs s’han convertit en una base de dades que permetrà futurs estudis sobre l’evolució artística.
I un darrer element a tenir en compte és que estem davant d’una proposta que només s’explica pel gust per l’exquisidesa, per la sensibilitat i pel voluntarisme de la família Fort-Barberà. I gràcies a això s’ha consolidat el certamen i ha assolit una altra fita, no gens fàcil a Cadaqués, com és la continuïtat del projecte durant quatre dècades.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
El 38è Mini Print Internacional de Cadaqués ens ofereix –és la seva raó de ser i el motiu essencial de la seva presència– una panoràmica generosa de l’obra gràfica dels nostres dies. Les diferents formes d’expressió de les imatges realitzades amb les més variades tècniques provoquen concòrdia i benestar, i en harmonia amb això, proporcionen un coneixement plàstic difícilment repetible.
Aquest any ens han visitat amb motiu de les seves exposicions personals la catalana Assumpció Espada, la israeliana Yael Saranga, el suec Bo Cronqvist, la japonesa Mariko Furusho, la corsa resident a Barcelona Chantal Ferracci i el tailandès Thamrongsak Nimanussornkul. Tots ells han realitzat la difícil tasca de fer de jurat del present Mini Print. Durant la seva estada entre nosaltres hem compartit coneixements tècnics, artístics i culturals, un regal que el Mini Print ens ofereix any rere any. La galeria Art en Brut de Girona i la galeria Artèria d’Igualada han exposat les seves obres durant els mesos de novembre i desembre respectivament.
L’exposició del Mini Print a Wingfield Barns (Regne Unit) és esperada com una cita ineludible del món cultural. Ian Chance ho fa possible amb la seva entusiàstica dedicació. Sophie Cassard exposa el Mini Print durant les festes de Nadal a la galeria l’Etangd’Art de Bages (França), com sempre molt visitat i en especial per escoles i organitzacions culturals pel seu valor pedagògic. La premsa francesa publica interessants articles sobre l’exposició.
Mereixen especial rellevància els actes culturals que la Fundació Tharrats d’Art Gràfic ha realitzat a Pineda de Mar amb motiu del centenari del naixement del seu patró, l’artista Joan Josep Tharrats. L’exposició del Mini Print ha contribuït a aquesta celebració. Malauradament, el seu fill Joan, promotor de la presència del Mini Print a Pineda, no podrà assistir a l’homenatge al seu pare, doncs ens va deixar la primavera passada. Sempre quedarà entre nosaltres el seu record.
Sento haver de comunicar la pèrdua aquesta tardor de la respectada periodista i escriptora Patrícia Gabancho. Entusiasta col·laboradora de la nostra organització, va escriure la presentació del catàleg del 34è Mini Print. Valorava el coneixement que el Mini Print transmet de la seva terra d’adopció, Catalunya, que tant estimava. La tindrem sempre present.
La televisió pública catalana TV3, i els mitjans de comunicació La Vanguardia, Bon Art, el Punt Avui, l’Hora Nova i el Setmanari de l’Empordà van publicar puntualment totes les activitats culturals que realitzem. El nostre reconeixement.
Finalment, el nostre agraïment per la col·laboració dels artistes participants. La bellesa de les seves obres fa possible la continuïtat de l’exposició que durant tants anys és esperada i admirada. Comptem com sempre amb la vostra estimada participació en la nova edició del Mini Print que ja estem preparant amb il·lusió i esperança.