Roser Grau
Comentarista d’art
La silueta de l’església de Cadaqués, perfilant-se per damunt de les cases blanques i apinyades, que formen el nucli del poble, diu Baltasar Porcel, que és tant o més coneguda arreu del món que la imatge de la Victòria de Samotràcia.
Com també és coneguda la capacitat de convocatòria que té Cadaqués per les manifestacions artístiques des de fa molts anys. Tampoc no és cap novetat parlar dels creadors –i grans creadors de talla internacional– que hi han viscut, com Dalí, o hi han passat temporades llargues, com Marcel Duchamp i molts altres. (*)
L’atractiu d’aquest poble, esquerp en la seva natura i situació geogràfica, fascina, neguiteja i atrau.
Si l’incomformisme, el pensar i sentir que les coses, la realitat, poden ser, com diu Foucault, “d’una altra manera” i si la capacitat de transformació del món i d’aquesta realitat, estan a la base de la creació, la concordància que ofereix Cadaqués amb certs estats d’ànim i inquietuds interiors, el converteixen en l’espai idoni per crear. Crear pintura, escultura, gravat, literatura i totes les aventures de l’esperit.
Hi ha, però, un altre estil d’aventurers a l’entorn de l’art; el dels que el divulguen –galeristes–, els que l’analitzen –crítics– i els qui el compren. Una potser exagerada fixació en el passat, de tants creadors brillants que hi han viscut –gairebé tots morts avui–, potser dilueix la possibilitat de valorar el present. I això és perillós perquè podríem caure en aquella actitud de la gent gran que per sentir-se vàlida, per comprovar que viu, ha de mirar enrera.
El que és important per a nosaltres, per a la generació present, és el que passa avui a Cadaqués.
Avui, l’estiu del 1988, per vuitena vegada, hi ha una exposició annual que, a partir d’un món petit, quasi d’un microcosmos, ha anat creixent, estenent-se com finíssims i subtils tentacles fins a racons insospitats de més de cinquanta països que, any darrera any, es donen cita al Mini Print Internacional de Cadaqués.
L’exposició del Mini Print Internacional de Cadaqués al Taller Galeria Fort, tot i ésser una exposició molt important de gravats de petit format, de 10 x 10 centímetres, de tècniques variades i estils molt diversos, de cosmogonies i percepcions lúdiques o trascendents de les coses, de les relacions entre els homes i l’entorn, és molt més que un esdeveniment plàstic cada any.
És una aventura humana en la més àmplia acceptació de la paraula, entenent aventura com a risc. Aventura també com a descoberta, com a desafiament de resultats incerts.
L’aventura humana és la presència física de molts participants, dels guanyadors del certamen –d’orígens i personalitats tan diverses com hongaresos i peruans o britànics, nòrdics i japonesos, etc– que fan una exposició monogràfica. També perquè vénen a gravar, aprendre, a perfeccionar-se o a investigar en el Taller de Pascual Fort. Es coneixen entre ells i s’estableixen relacions d’afinitats i d’inquietuts, també entre el públic que cada any segueix el certamen, vota les seves preferències i compra la mini obra gràfica amb l’avidesa del col·leccionista o amb la sorpresa del descobriment.
Els participants coneixen i conviuen amb el matrimoni Fort, amb la gent del poble, en les cases dels quals se solen allotjar, i els qui assisteixen a la inauguració oficial de cada any, tenen ocasió de contactar amb les autoritats locals, els consellers i representants del món de la cultura catalana. El petit espai de la galeria es transforma prodigiosament, a través de la capacitat creadora dels Fort en un món d’intercanvis de llenguatges –verbals i plàstics– de llaços d’amistat. I l’aventura no acaba aquí. El Mini Print Internacional de Cadaqués es desplaça, viatja, s’estén per Catalunya. Durant 1982/83 i 1987, la Generalitat de Catalunya, en els 1984/85 i 86 la Fundació “la Caixa” i el propi Taller Galeria Fort en els 1981 i 88, han fet possible que arribés, a la tardor i durant l’hivern, a moltes poblacions catalanes i, gràcies a aquesta versió itinerant, els igualadins o lleidatans, els bostonians o coreans –posem per cas–, han pogut contemplar petits “espais” de Polònia, del Marroc o del Canadà.
Quina “aventura” viatgera serà la del Mini Print Internacional de Cadaqués d’aquest any 1988?
(*) “Cents anys de pintura a Cadaqués”, Joan-Josep Tharrats, Edicions del Cotal, S.A. Barcelona, 1981.
Pascual Fort i Pascual
Taller Galeria Fort
La incorporació de noves tècniques i formes d’expressió dins del gravat, ha estat una constant en les exposicions del MINI PRINT INTERNACIONAL DE CADAQUÉS, obert a tots els artistes i tècniques d’estampació, tal i com s’especifica a les bases de participació ja des de la seva primera convocatòria, l’any 1980.
Després del COPY-ART és el LASER-PRINT la més nova tècnica d’impressió. Aquesta, malgrat no procedir d’una planxa metàl·lica o de fusta gravada a la manera tradicional, reuneix totes les característiques indispensables i necessàries per estar considerat com a obra gràfica original, característiques tals com: creativitat, originalitat, color, possibilitat d’efectuar una edició o tirada limitada a voluntat de l’artista, en la qual cada exemplar sigui exacte al seu anterior, al seu posterior i a la matriu creada i gravada, en un disc magnètic en aquest cas.
Juntament a aquestes noves aportacions a les tècniques d’expressió i estampació múltiple, no podem deixar de fer menció de les constants petites aportacions personals d’alguns artistes gravadors que, mitjançant la investigació sobre les tradicionals tècniques d’estampació, aconsegueixen renovar-les i mantenir viu aquest Art any rera any.
Tot això, tradició i novetat, conformen aquest conjunt armoniós que cada any aconsegueix desvetllar l’interès del públic visitant, tant a Cadaqués com a les exposicions itinerants que se celebren posteriorment.
Tal és l’interès en visitar el Mini Print Internacional de Cadaqués, que –a petició del públic i del propi Ajuntament de Cadaqués– hem prorrogat l’exposició, la qual ha passat de trenta a setanta-sis dies de durada, sense interrupció.
Alhora, és reconfortant observar que en l’exposició d’enguany a Cadaqués, el nombre d’obres que han estat adquirides per visitants i col·leccionistes ha superat en un 40% a les anteriors, la qual cosa confirma l’interès despertat.
Tot això ens anima a prosseguir la tasca empresa de difondre l’Art del Gravat a través del Mini Print Internacional de Cadaqués en totes les seves tècniques, especialitats i possibilitats.
Donem la benvinguda a les personalitats que integren el COMITÈ D’HONOR del Mini Print Internacional de Cadaqués, i agraïm la presència a la inauguració oficial de l’Honorable Sr. Joan Guitart, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració prestada per la premsa, ràdio i televisió. A la vegada, donem les gràcies als components del Jurat i felicitem a tots els artistes que han estat acceptats per participar en aquesta vuitena versió, així com als dotze seleccionats.