Josep Miquel Garcia
Crític d’art i Delegat d’Arts Plàstiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Poques iniciatives que hagin pretès des dels seus orígens una cadència annual, una vocació internacional i un nivell qualitatiu d’experimentació i recerca han resultat tant reeixides dins la panoràmica artística catalana com el Mini Print Internacional de Cadaqués, que afronta ara una nova etapa amb l’absència del seu fundador i esperonador creador amb l’objectiu de mantenir viu aquell esperit entusiasta que Pascual Fort va transmetre, no només a través de l’obra gràfica, sinó d’aquesta fita que convertia Cadaqués regularment en una didàctica visió de tècniques i formes variades del gravat internacional, per recórrer després punts de la geografia catalana i forània, recordant la diversitat que permeten les tècniques d’estampar en la dimensió mínima que determina la convocatòria.
Resulta enriquidor recordar la trajectòria personal i col·lectiva que envolta el Mini Print per mesurar l’amplitud de contactes que ha generat, especialment amb països de l’Est, de l’Orient i de l’Amèrica Llatina, establint vincles dinàmics i prolífics.
L’encert de Mercè Barberà en mantenir la iniciativa assegura la continuïtat del sentit i l’esperit que defineixen la seva nova edició.
Ara que la interrelació de les disciplines qüestiona la propietat i les fronteres dels procediments tècnics, i per tant de l’ortodòxia de l’obra gràfica, el Mini Print Internacional de Cadaqués esdevindrà –més que mai– un punt de reflexió sobre aquesta problemàtica que desvetllarà la seva vitalitat, així com la seva vigència dins un món on convocatòries com aquestes serveixen de mirada crítica, plaent i objectiva.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
Un dels factors que ha donat relleu a l’exposició del 12è Mini Print Internacional de Cadaqués ha estat la seva inauguració oficial al Wingfield Festival of Arts & Music d’Anglaterra, on s’ha exhibit durant els mesos de maig i juny de 1992, amb la col·laboració de la Secretaria de Relacions Culturals de la Generalitat de Catalunya.
La importància d’aquesta manifestació cultural, que va ser difosa per tots els mitjans de comunicació (ràdio, premsa i televisió), va fer que la mostra assolís un gran èxit. Tant és així, que el seu Director, Ian Chance, ens ha demanat de repetir l’experiència amb el 13è Mini Print Internacional de Cadaqués. No hi ha res més encoratjador per a la continuïtat del Mini Print Internacional de Cadaqués que la seva obertura més enllà de les nostres fronteres.
També ens ha animat molt el fet de constatar que, tot i l’absència del seu creador i director, Pascual Fort, tan respectat i estimat pels artistes, les parets del Taller Galeria Fort de Cadaqués han estat, com cada any, folrades de gravats de 45 països.
La gran quantitat de cartes de condol que hem rebut d’artistes de tot el món, plenes de paraules encoratjadores, manifestant la importància que per a ells té l’existència del Mini Print Internacional de Cadaqués, ens ha emocionat i ens ha fet creure que tots els socis d’ADOGI formem una unitat que vol continuar i que no estem sols en aquest intent. Des d’aquestes línies, volem agrair-vos profundament totes les mostres de solidaritat rebudes, així com la presència a Cadaqués dels artistes que composen el Jurat amb els que hem intercanviat idees i simpaties.
Voldríem fer constar, també, el nostre reconeixement al Ministeri de Cultura del Govern Espanyol, que s’ha fet ressò de les nostres inquietuds i ha considerat prioritari ajudar el Mini Print Internacional de Cadaqués, subvencionant l’edició d’aquest catàleg, en el qual estan representats tots aquells artistes que han realitzat les obres que hem pogut gaudir durant l’estiu.
Comptem amb tots vosaltres per a les properes exposicions que esperem i desitjem convocar.