Montserrat Morales
Psicòloga i especialista en educació a través de l’art
Signes d’identitat del Mini Print Internacional de Cadaqués
Són moltes les apreciacions que s’han fet entorn del Mini Print, posant l’accent en allò que el fa rellevant, interessant, singular, inspirador, sensibilitzador… En aquesta edició, i per seguir ampliant perspectives, destacarem els seus valors educatius.
El Mini Print és una idea sorgida de la intuïció i la saviesa de la Mercè Barberà i l’enyorat Pasqual Fort, que amb il·lusió, esforç i constància van anar imaginant i fent créixer la idea fins a consolidar-la com una aventura inèdita que cada estiu des del 1981 té lloc a Cadaqués i que s’ha anat expandint fent itinerància a altres indrets. Una aventura d’abast artístic —amb arrels culturals, socials i educatives com a signes d’identitat— on artistes d’arreu del món, reconeguts i menys coneguts, comparteixen espai al Taller Galeria Fort amb el mateix protagonisme, amb l’art del gravat com a fil conductor. Un fil que cada any s’allarga i s’enforteix —amb tot el que incorpora de creativitat i d’innovació— a través de la convocatòria oberta, democràtica i inclusiva que incentiva la participació dels artistes i incrementa l’interès i la sensibilització dels visitants pel fet artístic.
Aquest plantejament singular i la idoneïtat d’uns elements específics, que segons la meva experiència personal i professional actuen de mediadors i adquireixen funció educativa, és el que contribueix amb més o menys intensitat a que el pas pel Taller Galeria Fort esdevingui quelcom plaent, enriquidor i significatiu.
Amb aquestes consideracions destaquem alguns d’aquests elements:
• L’accessibilitat del lloc, on sentir-se benvingut, reconegut i valorat com a visitant predisposa a explorar les obres des dels propis referents.
• L’actitud empàtica de la Mercè Barberà, ànima del Mini Print juntament amb la seva família, que amb un somriure afectuós i unes paraules que prenen vida amb cada visitant, conviden a entrar els que s’hi acosten per primera vegada i els incondicionals.
• L’estructura expositiva, amb els gravats arran d’ulls, l’un a tocar de l’altre i de format homogeni, que tot i tenir un sentit pràctic, promou un primer impacte visual que estimula la curiositat i permet situar-se.
En aquest marc concret, l’estructura facilita poder veure els gravats de ben a prop, aturar la mirada, observar i deixar-se sorprendre, esbrinar les tècniques, construir significats… Al mateix temps l’estructura també facilita poder contemplar el conjunt de gravats com un mosaic de contrastos, establint relacions, fent associacions, incorporant nous punts de vista… i reconsiderar, si cal, el que a primer cop d’ull enlluerna, es desestima o passa desapercebut.
Aquestes experiències d’interacció amb les obres activen connexions a nivell perceptiu, emocional i cognitiu en l’observador i propicien la reflexió sobre el que es veu, el que se sent i el que es pensa. També fan adonar del què agrada o atrau, inquieta o commou, interessa o interpel·la dels gravats que configuren l’exposició.
• La internacionalització i la diversitat de procedència dels artistes, la pluralitat de les creacions i les múltiples mirades dels visitants reforcen la interculturalitat, l’equitat i el respecte; afinen sensibilitats i milloren la comprensió de la diferència.
• La força expressiva del conjunt dels gravats, més enllà del gaudi estètic que aporta, actua com a eina alfabetitzadora en enriquir i ampliar l’imaginari visual, cultural i social, en afavorir la familiarització amb els elements que configuren el llenguatge de les Arts Visuals.
Per acabar, subratllem l’afirmació que posa de manifest que “L’educació en les Arts és condició necessària del dret dels humans a la cultura”. Un dret reconegut pel CoNCA* i recollit com a declaració a la Carta de les Arts a l’Educació (abril de 2022) i que el Mini Print fomenta amb naturalitat i convicció, des dels seus inicis, fruit d’una manera de ser, de fer i d’entendre el valor educatiu de l’art i la cultura per a totes les persones.
Gràcies Mini Print i els que el feu possible per la vostra implicació i compromís!
(*) Consell Nacional de la Cultura i de les Arts
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
En el Mini Print Internacional de Cadaqués d’aquest any hem comptat amb la presència d’un gran nombre de visitants de diferents nacionalitats que han valorat moltíssim la qualitat de les obres exposades i que les han pogut admirar amb tranquil·litat, sense la molèstia de la mascareta. Sembla que l’enemic invisible s’ha tornat més visible i ha perdut gran part de la seva influència gràcies als esforços de la investigació científica.
En aquestes línies, però, no podem obviar la presència de la guerra a Ucraïna. El Mini Print forma part de la història humana, no resta indiferent a les vicissituds que pateixen els artistes participants i sempre les reflecteix. Esperem temps millors.
D’entre els artistes guanyadors de l’any passat, Kima Guitart, Mayumi Someya, Zenon Burdy, Pissarro i Julie Reid han estat presents per a les seves exposicions personals i han exercit de jurat, decidint els guanyadors del present Mini Print. No hem pogut comptar amb la presència d’Akira Suzuki degut a les dificultats per viatjar que el coronavirus encara causava en aquelles dates. Totes les exposicions van ser admirades i elogiades per especialistes de l’obra gràfica.
Paral·lela en el temps amb la de Cadaqués, l’exposició del Mini Print a Wingfield Barns (Anglaterra), gràcies a la col·laboració i promoció que realitza el nostre estimat amic Ian Chance, és esperada i admirada pels visitants i artistes professionals.
Acabada l’exposició a Cadaqués, el Mini Print segueix la seva ruta aturant-se a la Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar. La seva presència després d’un any d’absència és esperada amb interès pels artistes gravadors del Maresme i visitants barcelonins per la seva proximitat amb la capital.
L’exposició continua a Bages (França), a prop de Narbona, on molts visitants europeus la visiten. La seva presència per les dates de les festes de Nadal facilita la visita de molt públic francès amb molt èxit de premsa i mitjans de comunicació.
La premsa local i nacional, en concret La Vanguardia, Bon Art, Revistart, El Punt Avui, l’Hora Nova i el Setmanari de l’Empordà, han tramès les diferents activitats que el Mini Print realitza. Agraïm la seva necessària col·laboració.
I agraïm especialment la participació dels artistes que amb les seves precioses obres col·laboren a la difusió de l’obra gràfica internacional, participació que fa possible l’existència del Mini Print Internacional de Cadaqués.
Amb esperança…