Montserrat Minobis i Puntonet
Periodista
El temps passa a Cadaqués
Aquest títol manllevat del primer llibre de poemes de la poeta Quima Jaume (Cadaqués, 1934 – Barcelona, 1993), sembla perfecte per parlar de la 37a edició del Mini Print. Trenta-set anys des de que un bon dia “Pasqual Fort, artista gravador i extraordinària persona amb un sentit innat obert a la curiositat pel món que l’envoltava i anava canviant”, va decidir a l’any 1980 crear el primer premi Mini Print Internacional de Cadaqués i que perviu (tot i que El temps passa a Cadaqués) gràcies a la tenacitat de la seva vídua Mercè Barberà i amb la complicitat de tota la família.
Aquest arrelament a Cadaqués no és aliè al que ha significat i continua significant en bona mesura Cadaqués per al món artístic. Joan-Josep Tharrats (Girona, 1918 – Barcelona, 2001) ho explica amb aquestes paraules: “Tot Cadaqués és com un jardí de les delícies per als pintors i els poetes. Terra de grans contrastos, pot provocar al mateix temps un poder incitant com infondre la calma… Tots els instants són diferents a Cadaqués.” (*)
No tinc cap dubte que els artistes que cada any omplen les parets de la Galeria Fort a Cadaqués, no solament hi participen (cada any amb més nombre de persones, 659, i més països, 56 enguany, i el total d’aquests anys ja suma 9.600 artistes) atrets per la proposta oberta al gravat de totes les tendències i tècniques d’estampació, art digital, aiguafort, litografia, fotogravat, punta seca, manera negra…, ho fan perquè el premi ha aconseguit un nom i un prestigi internacional fora de tot dubte i perquè Cadaqués encara és i sona en el món artístic d’arreu.
En aquesta mostra que aplega a tantíssims artistes d’arreu del món cada any hi podem trobar, sense por d’exagerar, petites però grans obres d’art que satisfan el gust de la gent normal i que moltes vegades tenen detalls artístics i tècnics d’una gran sofistificació.
El Mini Print aconsegueix enamorar a qui té la gosadia de passejar-se per Cadaqués si també té la curiositat –com tenia el seu creador– per veure i experimentar noves propostes artístiques a través d’una tècnica diversa i multidisciplinar. Algú ha escrit que hi podem trobar “una maduresa feta d’experiències singulars d’ençà del llunyà segle XV, que va veure com l’aparició de la impremta reclamava nous tipus d’imatges”, i el Mini Print va tenir i té l’encert i la visió de fer història dins la història del gravat.
Assenyalava Victoria Combalía en el pròleg de l’any passat que el mini-gravat pot proporcionar a qualsevol persona que estimi l’art la possibilitat de començar una col·lecció de la qual poder gaudir, amb unes mides i preus que la fan assequible a tothom. I aquesta és també una de les grans virtuts del Mini Print, que ha sabut mantenir durant aquest llarg recorregut, ara ja de 37 anys.
Com diu la Mercè Barberà, “Mirar educa la sensibilitat”, que bona falta ens fa.
(*): “Cent anys de pintura a Cadaqués” Tharrats, Joan Josep. Edicions del Cotal, 1981.
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
El 37è Mini Print Internacional de Cadaqués ens mostra de nou un camp immens de possibilitats i imatges de les noves investigacions en el món de l’estampació.
Sobre un full de paper blanc totes les idees són possibles amb l’ajut de la tècnica precisa del burí o la punta seca, les gradacions de l’aiguafort, el dibuix del llapis litogràfic, l’alegria de les tintes serigràfiques, la força del linòleum, la xilografia, les composicions del fotogravat i les realitzacions plàstiques que permeten les noves tecnologies, sense oblidar els procediments del gofratge, del paper perforat o comprimit, el chine collée i el collage. Crec que és un privilegi poder gaudir de tanta creativitat i bellesa.
Aquest any els mitjans de comunicació s’han interesat pel Mini Print d’una manera especial. La televisió pública catalana TV3 i el diari La Vanguardia han dedicat a l’exposició sengles reportatges molt informatius i ben realitzats. El Punt Avui, El Setmanari de l’Empordà i Hora Nova fidelment s’han fet ressò de les exposicions individuals junt amb la del 37è Mini Print.
La presència del Mini Print Internacional de Cadaqués en el Taller Galeria Fort de Cadaqués aplega visitants autòctons i estrangers. Molts participants d’aquesta edició i d’altres edicions ens visiten moguts per l’interès que desperta l’exposició. Ens omple de satisfacció constatar que les exposicions individuals dels artistes guanyadors de l’any passat tenen admiradors assidus. Ho mereixen per l’esforç que realitzen venint a Cadaqués per a les seves inauguracions i per exercir de jurat del Mini Print en curs.
Aquest any hem comptat amb la presència d’Iñaki Elosua Urkiri, del País Basc; Grażyna Kulikowska-Antczak, de Polònia; Kumi Obata, de Japó; Lanfranco Lanari, d’Itàlia; i Janne Laine, de Finlàndia. Amb tots ells hem passat moments molt agradables i de bona amistat. No va poder visitar-nos el búlgar Veselin Damyanov – Ves per motius ineludibles, però les seves obres han estat molt admirades. Sentim molt la seva absència.
Després de mostrar-se a Cadaqués, aquestes exposicions dels guanyadors del Mini Print han viatjat a Igualada, on les ha acollit Lluïsa Avante en la seva galeria Artèria, com ja va fer l’any anterior.
L’exposició del Mini Print realitzada a Wingfield Barns (Regne Unit) ha estat molt ben rebuda i admirada. Ian Chance, el seu tutor des de sempre, està projectant un nou Centre d’Art que sota els seus auspicis segur que serà un gran èxit, cosa que desitgem sincerament. Pineda de Mar, en la seu de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic, mostra cada any el Mini Print com un esdeveniment cultural i didàctic, mereixent l’interès de múltiples visitants. La galeria L’Etangd’Art de Bages (Françia), prop de Narbona i dirigida per l’entusiasta i eficient Sophie Cassard, ha exposat el Mini Print, esperat i ben acollit por un públic cultivat i heterogeni, sense oblidar la col·laboració de la premsa francesa amb articles molt rellevants i entusiastes.
Com sempre, el nostre agraïment als artistes participants, tant els fidels com els que han volgut formar part de l’exposició per primera vegada. Sense ells el Mini Print no seria possible. Gràcies també a tots els nostres col·laboradors, que són molts. Comptem amb tots ells per a la pròxima edició, que ja està en marxa.
Amb il·lusió i esperança,
M.B.