Victoria Combalía
Historiadora i crítica d’art
Una magnífica iniciativa
Gran part del meu interès en el Mini Print Internacional rau en que no faig distincions entre arts grans i petites, entre High and Low Art. Sempre m’ha interessat l’Art Brut, l’art popular, totes les arts gràfiques, el dibuix i l’aquarel·la o el guaix tant com la pintura a l’oli. Pel mateix principi, m’apassiona el món del collage i l’art de l’objecte, i acabo de llegir un article en la prestigiosa revista francesa Art Press sobre el que es designa com a Arts modestes, que tenen fins i tot un Museu a Sète (França) anomenat MIAM, fundat pel conegut artista Hervé di Rosa. Afegeixo a tot això la meva gran amistat amb la Rosa Vives, gran experta en gravat, que em va ensenyar a apreciar les meravelloses obres gràfiques de Rembrandt, de Goya o de Picasso en el nostre segle, i la meva més recent amistat amb Carla Espósito Hayter, nora del famós Stanley William Hayter, el renovador del gravat en el segle XX.
El gravat posseeix una llarga tradició que es remunta als sumeris (donant resultats sobre argila tova) i a la Xina (ja sobre paper, però amb matriu de pedra dura, conquilla o fusta). Tots sabem que la matriu per al gravat pot ser sobre fusta (xilografia) o sobre metall (calcografia) i que poden aconseguir-se qualitats diferents segons es treballi amb burí o amb una punta (punta seca). Aiguafort, aiguatinta, manera negra, monotip, i més endavant litografia i serigrafia, són algunes de les moltes tècniques que es poden emprar per a resultats tan diversos com fascinants.
En el Mini Print de 2016 vaig descobrir una gran varietat d’estils i tècniques, exemples tant de figuració com d’abstracció en una dicotomia que ja no té raó de ser com a element de judici de valor. Dins de l’abstracció, hi havia exemples d’abstracció lírica, d’abstracció geomètrica i molts exemples de l’estil que anomenen informalista i, fruit de les noves tecnologies, hi havia també exemples de gràfica digital. Era molt gratificant comprovar la presència d’artistes de nombrosos països, i he pogut constatar que, des del 1981, la representació internacional no ha deixat d’anar en augment. En general, els països representats ronden el mig centenar, arribant a ser 58 els països representats el 2012. No només això prova el prestigi del concurs, sinó l’apertura de Cadaqués a la resta del món, que és una de les seves característiques més representatives i encomiables des dels anys seixanta del segle XX. I en això, Pasqual Fort i la seva esposa Mercè Barberà han jugat un paper essencial, doncs participants i guanyadors solen venir a aquest meravellós lloc de la nostra Costa Brava, dialogant amb artistes i col·leccionistes locals i gaudint de l’hospitalitat de tota la família Fort/Barberà.
L’art del gravat, no cal dir-ho, és un epígraf específic, amb els seus grans especialistes, tant en la bibliografia pròpia com en les subhastes especialitzades en arts gràfiques, on les millors obres adquireixen preus prohibitius. Una litografia d’Edward Munch, El crit, realitzada el 1895, es va subhastar per 2.351.553 euros el juny passat en la casa Sotheby’s de Londres. ¿Qui no voldria començar una col·lecció de gravats?
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
El 36è Mini Print Internacional de Cadaqués s’ha caracteritzat per l’esdeveniment d’una bona nova que ens ha omplert d’alegria per la seva importància i significació. L’interès pel Mini Print Internacional de Cadaqués per part de la Roser Pintó, directora de la unitat gràfica de la Biblioteca de Catalunya –junt amb el beneplàcit d’Eugènia Serra, directora de la biblioteca, i Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni– ha culminat en un acord pel qual hem donat a la Biblioteca de Catalunya una col·lecció dels gravats guanyadors de totes les edicions del Mini Print Internacional de Cadaqués. La donació formarà part dels fons i col·leccions de la biblioteca i podrà ser consultada pels investigadors.
Tenim previst lliurar anualment a la biblioteca la col·lecció de les sis estampes guanyadores de cada any, per la qual cosa es considera un fons obert. Aquestes donacions anuals dels sis gravats guanyadors aniran acompanyades d’una breu exposició en una vitrina dins de la biblioteca, abans d’incorporar-se al fons.
La Biblioteca de Catalunya va ser creada el 1907 per l’Institut d’Estudis Catalans. Es troba en un dels conjunts de gòtic civil més importants de Catalunya, l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, construït entre els segles XV i XVIII. La primera pedra es va posar el 1401.
Em sento molt honrada pel reconeixement a la labor de difusió de l’obra gràfica que hem rebut d’aquesta institució i pel seu respecte i interès pels artistes guanyadors, que enriquiran el seu fons d’un gran valor documental. La televisió pública catalana es va fer ressò de l’esdeveniment amb un complet documental de gran bellesa sobre el Mini Print Internacional de Cadaqués.
El Taller Galeria Fort de Cadaqués ha acollit el Mini Print durant els mesos de juliol, agost i setembre, despertant l’interès i curiositat dels visitants que l’esperen amb il·lusió i captivant amb el seu atractiu el públic que ens visita per primera vegada.
Les exposicions individuals dels artistes guanyadors de l’edició anterior han suscitat moltíssim interès. Han assistit a la seva inauguració i han exercit de jurat del 36è Mini Print la luxemburguesa Danielle Grosbusch, la catalana Cristina Pérez i Alay, l’irlandès Stephen Lawlor, l’alemanya Victoria Westmacott-Wrede, la japonesa Litzco Yamamiya i el nord-americà William Barnhart, amb els que hem compartit moments inoblidables de companyonia i coneixements tècnics.
Aquestes exposicions individuals també s’han mostrat durant el mes de desembre a la galeria Artèria d’Igualada, gràcies a l’entusiasme que la seva directora Lluïsa Avante mostra vers el Mini Print Internacional de Cadaqués.
L’exposició també ha viatjat de nou a Wingfield Barns sota la tutela de l’Ian Chance, tan compromès com sempre per fer possible l’existència del Mini Print en aquest bell lloc d’Anglaterra. La Fundació Tharrats d’Art Gràfic de Pineda de Mar va presentar el Mini Print l’última setmana d’octubre i la primera de novembre, rebent la visita dels seus habitants i de molts artistes que tenen els seus tallers al seu voltant. I per últim, Sophie Cassard ha acollit el Mini Print en la seva galeria de Bages, l’Etangd’Art, on com sempre rep els visitants del sud de França i a artistes participants de tot Europa que s’acosten a conèixer el Mini Print en aquest petit i bonic poble de França.
Vull agrair una vegada més tots aquells que amb el seu amor a les arts i la cultura fan possible que any rera any puguem realitzar el Mini Print Internacional de Cadaqués. Gràcies al públic que ens visita, als col·leccionistes i compradors, i als galeristes que acullen la mostra. Gràcies també a tots els que se’n fan ressò i a tots els nostres col·laboradors i incondicionals. Però sobretot moltíssimes gràcies a tots els artistes participants que ens fan arribar els seus bonics gravats des de tots els racons del món. Gràcies pel vostre treball. Us esperem a tots en l’edició del 2017!