Martí Romaní
Professional del món del llibre
Un any més, l’esforç i la determinació de la Mercè Barberà fan possible la celebració a Cadaqués —i posteriorment a diferents subseus internacionals— del concurs de gravat més important del món en nombre de participants i obres que es presenten, seguint la tasca que va iniciar el 1981 amb el seu marit Pasqual Fort, enllaçant amb la visió en gran, l’experiència i els contactes adquirits durant els anys que van regentar la Galeria Fort a Manhattan (NYC), i des de fa anys també amb el recolzament i dedicació entusiasta de la seva família.
Els primers anys 80 es va recuperar una certa efervescència cultural i creativa a Cadaqués i es van iniciar diferents projectes i activitats lligades al món de l’art, la música i els llibres, entre d’altres disciplines. Però si algú els hagués dit a la Mercè i en Pasqual que el concurs que posaven en marxa en aquells moments, de gravats de totes les tècniques i amb format unificat de 10 x 10 cm, arribaria a tenir la transcendència global i la dimensió actual, l’haurien pres per il·luminat o visionari (alguna cosa d’això hi havia), i és ben bé que no hi ha res que no es pugui aconseguir quan es tenen les idees clares, una visió àmplia de les coses, persistència i una capacitat de treball infinita.
Des del primer instant em va atrapar la idea que ells proposaven, per la sintonia amb una iniciativa que aquell mateix any 1981 vam iniciar a la llibreria/galeria La Sirena de Cadaqués, l’exposició “Zero-figura Cadaqués” d’obres originals en petit format unificat, el 0 Figura de 18 x 14 cm, i en aquell cas també amb preu unificat, que s’havia fet realitat gràcies a l’impuls, els contactes i l’assessorament de Joan Josep Tharrats, partint d’una experiència anterior, als anys 60 del segle XX, a la Sala Gaspar de Barcelona. En Pasqual Fort hi va participar com a artista.
La singularitat del Mini Print de Cadaqués és que des d’un petit racó del nostre país s’escampa pel món sencer. Això sí que és projecció exterior de Cadaqués, de Catalunya i de la cultura catalana en majúscules!!!
La universalitat del Mini Print és el seu gran valor, l’exemple més clar de que el llenguatge artístic és global i no coneix idiomes ni fronteres en el seu camí d’anar i venir pel planeta: des de Cadaqués es llança cada any la proposta al món, aquesta és recollida per centenars d’artistes de diferents continents i desenes de països que converteixen aquesta proposta en obra artística, que un cop realitzada viatja des d’arreu del món cap a Cadaqués. Un cop inaugurada l’exposició, el públic visitant —que a Cadaqués com sabem prové de tots els indrets que ens puguem imaginar— adquireix les obres i se les endú als seus països d’origen en el viatge de tornada arreu del món, en una dansa global d’amor a l’obra artística, la seva creació i el seu gaudi. A més, el fet que els propis guanyadors es converteixin en jurat dona encara més força a aquesta roda màgica, que desitjo que sigui infinita.
L’emoció que la família Fort-Barberà posa en aquesta tasca és altament contagiosa i el seu fruit es transmet a moltes altres persones i famílies —tant de Cadaqués com forans, habituals o passavolants—, i dins les famílies es va estenent de generació en generació com els cercles concèntrics de l’aigua quan hi tirem una pedra.
Puc posar com a exemple del que dic la meva pròpia família. Des de 1981 vam incorporar cada estiu el plaer i el costum d’adquirir algun gravat al Mini Print, costum que vam transmetre a la nostra filla, que era ben petita i que va incorporar ràpidament, de manera que per a ella també un dels rituals indispensables de l’estiu a Cadaqués era —i segueix essent— anar a visitar el Mini Print i escollir el seu gravat. El costum ha seguit amb el seu fill, el nostre net, que amb vuit anys ja té la seva pròpia col·lecció penjada de les parets de la seva habitació, seguint el ritual il·lusionant dels seus pares i avis de visitar cada estiu el Mini Print i escollir, com ells, el seu gravat.
És així com es garanteix la continuïtat dels projectes culturals i artístics —i de tantes altres coses!—, transmetent d’una generació a l’altra el llegat dels rituals, l’emoció i el gust per la feina ben feta.
Moltes gràcies família Fort Barberà, sempre al vostre costat, ànim i endavant!
Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués
Amb alegria hem pogut constatar que en la convocatòria del 41è Mini Print Internacional de Cadaqués s’ha normalitzat la participació dels artistes tot i l’amenaça global de l’enemic invisible, que va perdent el seu poder gràcies a la investigació científica.
Respecte al públic que ens ha visitat, l’exposició del 41è Mini Print Internacional de Cadaqués en el Taller Galeria Fort ha rebut visitants procedents de moltíssims pobles i ciutats espanyoles que desconeixien la seva existència i que descobrien l’interès de l’obra gràfica en el món de l’art, donant valor així a la funció pedagògica que el Mini Print exerceix, gràcies a la qualitat artística de les obres exposades. També els nostres veïns franceses ens van visitar amb gran assiduïtat des de diferents punts geogràfics de França junt amb alguns holandesos, belgues, americans, alemanys, italians… A tots ells els agraïm la seva càlida presència.
Les exposicions individuals dels artistes guanyadors de l’edició anterior s’han sumat a les dels guanyadors de dos anys abans, que no es van poder realitzar en el seu moment a causa de la pandèmia. Totes elles han merescut grans elogis per la seva qualitat artística i tècnica. Ens van visitar les catalanes Elvira Rodríguez Roura i Mercè Grifé, la valenciana Mercedes Balaguer Mitjans i la lituana Daliute Ivanauskaite. Durant la seva estada entre nosaltres, van exercir de jurat.
Davant la dificultat —quan no impossibilitat— de viatjar des d’Anglaterra, Japó, Polònia o Bèlgica, els guanyadors d’aquests països no van poder exercir de jurat a Cadaqués. Això ens va portar a convidar a la professora d’història de l’art Vinni Lucherini i el curador i assessor artístic Alexandre de Prat a col·laborar en aquesta difícil tasca. Van acceptar amb generositat, actitud que agraïm sincerament.
Com és habitual, la Biblioteca Nacional de Catalunya va obrir les seves portes el dia de Sant Jordi i va presentar les últimes obres guanyadores del Mini Print, que han passat a formar part de la col·lecció del Mini Print que tresoregen a la seva unitat gràfica.
Aquest any el Mini Print ha pogut exposar-se a Wingfield Barns, Regne Unit, amb normalitat. L’interès i l’eficàcia d’Anna Fielding O’Farrell han aconseguit superar els impediments que el Brexit ha suposat perquè el Mini Print pugui viatjar fora de la Unió Europea. Moltes gràcies, Anna, i gràcies també a Ian Chance, el nostre gran i estimat col·laborador, impulsor de la presència del Mini Print a Anglaterra.
La galeria l’Etangd’Art de Bages, França, regentada per Martine Trouïs exposa a finals d’any les obres del Mini Print, que sempre són ben rebudes per la premsa i admirades pels seus visitants, entre els quals hi ha també artistes participants de tota Europa.
La premsa local i nacional ha col·laborat informant de les variades activitats del Mini Print. La revista Bonart, pionera de les revistes catalanes dedicades a l’art actual, i Revistart, publicació d’àmbit estatal, col·laboren any rere any informant als seus lectors sobre el Mini Print Internacional de Cadaqués. Agraïm a les dues la seva fidel col·laboració. El diari La Vanguardia va publicar un article molt complet sobre el Mini Print de Cadaqués a càrrec del periodista Josep Playà, que va ajudar a augmentar la presència de nous visitants. El Setmanari de l’Empordà, Hora Nova i El Punt Avui van informar també de les diferents exposicions individuals, col·laboració sempre necessària i benvinguda.
Desitgem que en la pròxima edició del Mini Print Internacional de Cadaqués puguin participar lliurement tots aquells artistes que no ho han pogut fer en aquests dos últims anys degut a les circumstàncies adverses.
El nostre agraïment a tots els artistes per la seva constància en participar en el Mini Print. Amb la seva presència han ajudat a la seva normalització i continuïtat.
L’art no pot ni ha de morir.