ARXIU / 2005 / Textos

Joan Borrell i Bassols
Alcalde de Cadaqués

Qualsevol persona que es dediqui a activitats vinculades al món de l’art sap que arribar a celebrar un vint-i-cinquè aniversari no és empresa fàcil i, a més, fer-ho al nivell amb què ho fa el Mini Print, encara menys. Aquesta tasca tant lloable i intensa mantinguda en el transcurs d’aquests 25 anys només s’aconsegueix amb molt d’esforç, molta creativitat i, per damunt de tot, amb aquest esperit participatiu d’alguns sectors privats que contribueixen a mantenir aquell dinamisme cultural que durant tants anys ha fet del poble de Cadaqués un destí turístic diferenciat de la resta de poblacions del litoral català.

Any rere any han arribat gravats de diferents països del món. El rigor emprat a l’hora de premiar es guanyadors, l’excel·lent organització, la idea atractiva i original i l’emplaçament on es realitza aquesta activitat, amb la bellesa del seu paisatge i la tradició artística del poble de Cadaqués, són factors que han contribuït a l’èxit del Mini Print i han augmentat l’interès promogut des del primer any, consolidant aquesta celebració en el panorama artístic internacional.

Tot això no hauria estat possible si no hi hagués hagut de bon principi una veritable il·lusió… Qualsevol activitat d’aquest tipus no es pot aconseguir si no existeix molt d’entusiasme. I Pascual Fort, creador ell mateix i home emprenedor de qui en tenim un gran record, i els seus familiars, que continuen aquesta empresa amb gran entusiasme, són qui han fet possible que avui estem parlant d’un 25è aniversari que ens desperta especial il·lusió i que des de l’administració ens dóna a entendre que cal recolzar iniciatives com aquesta sempre que sigui possible, per tal que esforços de divulgació cultural i artística com la del Mini Print puguin celebrar no vint-i-cinc anys, sinó molts més.

Aquest 2005 el recordarem també per la festa de celebració que es va fer durant el mes de juliol i que va contribuir a que la xarxa de relacions fos més rica, apropant els artistes a un públic que veu en ses obres exposades una petjada del treball personal de l’artista i que en aquest cas utilitza ses diferents tècniques de gravat com un exercici de llibertat i suggestió.

Per molts anys doncs; vull encoratjar a la Mercè, en Josep i tot es seus col·laboradors a continuar amb aquesta extraordinària tasca perquè tots plegats puguem seguir fruint de ses edicions que ens ofereix any rere any el Taller Galeria Fort; el pas de tots aquests gran artistes de renom a nivell mundial que hi han participat han fet possible que a hores d’ara, quan parlem del Mini Print, estem parlant d’un referent clau del gravat a nivell internacional.


Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués

El Mini Print Internacional de Cadaqués celebra aquest any la vint-i-cinquena edició de la seva aparició en el món de l’art amb el desig de contribuir a l’expansió de l’obra gràfica en totes les seves especialitats formals i tècniques i també revaloritzar aquesta forma d’expressió utilitzada per molts artistes dels cinc continents que, enamorats dels resultats de la seva experiència en aquesta matèria, desitgen trobar un camí per mostrar els seus treballs al major nombre possible d’espectadors.

Durant vint-i-cinc anys ho hem intentat i penso que d’alguna manera ho hem aconseguit pel fet que en aquests moments el Mini Print Internacional de Cadaqués és una de les manifestacions artístiques més assolides i més estimades d’entre les moltes que es realitzen al món. El seu caràcter itinerant ha fet possible la seva presència a Europa, Amèrica i Àsia, acollida sempre amb el màxim interès i expectació.

Per celebrar que després de vint-i-cinc anys el Mini Print Internacional de Cadaqués encara perdura, vam organitzar una festa popular al carrer Horta d’en Sanés de Cadaqués, on es troba el Taller Galeria Fort i el Mini Print, adornant les seves parets amb un esclat de llum i alegria. Van acudir-hi unes cinc-centes persones que van gaudir d’un sopar comunitari i molt bona música. Una festa que segons l’opinió de molts serà recordada.

L’exposició del vint-i-cinquè Mini Print Internacional de Cadaqués al Taller Galeria Fort durant els mesos de juliol, agost i setembre s’ha caracteritzat per la utilització del color per la majoria dels artistes dins de les seves variades tècniques i també per la gran energia en les formes d’expressió, provocant en veure l’exposició una impressió de gran vitalitat.

Les exposicions individuals dels artistes guanyadors han estat interessantíssimes. Aquest any ens han visitat i han exercit de jurat Mary Hurst d’Anglaterra, Todor Orvachov de Bulgària, Pere Bellès d’Espanya i Shogo Muto del Japó. El mexicà Gustavo Möller i el coreà Won-Seok Jang no van poder viatjar a Cadaqués però les seves obres van ser molt admirades.

Durant els mesos de juliol, agost i setembre el Mini Print ha estat exposat al “Wingfield Arts Festival” d’Anglaterra on és esperat cada any amb molt d’interès per molts espectadors que han fet de visitar el Mini Print un costum de cada any. Els mesos de novembre, desembre i gener ha estat exposat a la galeria “L’Etangd’Art” de Bages, França. Aquesta continuïtat de la seva presència annual junt amb la sensibilitat artística de Sophie Cassard, Directora de la galeria, fan que l’exposició del Mini Print Internacional de Cadaqués tingui l’èxit assegurat.

Volem exposar aquí el nostre agraïment a l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya pel recolzament econòmic que dóna al Mini Print, que aquest any ha permès la completa edició d’aquest catàleg, per primera vegada a tot color, i al Ministeri d’Educació i Cultura de l’Estat Espanyol que ha contribuït a la difusió del certamen per tot el món. També volem agrair a l’Ajuntament de Cadaqués el seu recolzament a la festa d’aniversari i el seu interès perquè el Mini Print perduri com un referent artístic de la vila de Cadaqués.

El nostre reconeixement a tots els artistes participants; sense ells el Mini Print Internacional de Cadaqués no seria possible i desitgem que la seva presència a l’exposició els resulti tant agradable com ens resulta a nosaltres. Un recull d’art i bellesa d’artistes de tot el món. Us esperem a la propera edició, camí dels cinquanta anys!!!