ARXIU / 1993 / Textos

Susana Narotzky
Associació Catalana de Crítics d’Art

El Mini Print Internacional és, avui en dia, una institució de l’estiu a Cadaqués. Amb una organització impecable, s’exposen centenars de mini gravats al Taller Galeria Fort. Cada setmana, a més a més, un dels guanyadors del certamen anterior presenta una acurada mostra de la seva obra. La fórmula, aquesta combinació d’exposició individual i presència col·lectiva, és magistral: ens permet aprofundir en la unitat de l’obra d’un gravador, en l’expressió de maneres tècniques personals, alhora que cada setmana hom es veu temptat a reiniciar el recorregut fragmentari pels minigravats exposats.

El cor del Mini Print Internacional és, sens dubte, la gran mostra de petits gravats. Té vocació universal o infinita: s’expandeix fins a abastar artistes de tots els continents i d’ambdós hemisferis, i a cada gravat, diminuta mostra d’un artista desconegut, es desvetllen una multitud de reptes i promeses. La major promesa, la que el Mini Print reprèn i afirma, any rera any, estampa a estampa, és la del valor indubtable de la tècnica del gravat com a expressió artística integral.

El gravat, aquesta tècnica que molts confonen amb la reproducció fotogràfica impresa, segueix estant considerat com a un complement, un apèndix secundari de l’obra de l’artista plàstic. El gravador, quan s’hi dedica en exclusiva, segueix semblant un artista menor. Tot això, en gran mesura, perquè s’associa el procés d’estampació amb la multiplicació de la imatge amb la falta d’unicitat i, per tant, “d’originalitat”. És un gran error. El gravat és únic fins i tot en la seva limitada reproductibilitat. La planxa de coure o zenc, la pedra, el bloc de fusta o la superfície de linòleum són el suport del treball de l’artista, que marca la matèria amb les seves eines, dibuixa, talla, rasca, corrou, poleix, en un procés creatiu únic. Però l’estampació també és única. L’artista entinta i neteja la planxa a mà, mulla el paper, gradua la pressió del tòrcul, decideix quantes passades admetrà cada entintada: el resultat és que cada exemplar d’una edició de gravat mostra diferències apreciables i significatives per al qui sap mirar. Un gravat és tan original i irrepetible com un oli i també tan valuós.

A fi de difondre aquesta bona nova, primer Pascual Fort i ara Mercè Barberà ofereix aquest festival de gravat internacional que molts esperem amb enorme entusiasme.


Mercè Barberà i Rusiñol
Directora del Mini Print Internacional de Cadaqués

De nou, aquest any, l’exposició del Mini Print Internacional de Cadaqués ha comptat amb la participació d’artistes de tots els continents.

La il·lusió i solidaritat dels artistes més fidels, i l’emoció i curiositat dels que per primera vegada formen part de la nostra associació han omplert d’alegria i vida la nostra galeria de Cadaqués durant l’estiu de 1993.

L’exposició, d’un magnífic nivell tècnic i formal, destacava per una preponderància del color diversament matisat, contrarestant les realitzacions en blanc i negre.

El 13è Mini Print Internacional de Cadaqués ha viatjat al Wingfield Festival of Arts and Music (Anglaterra) durant els mesos de maig, juny i juliol, i a Canet de Mar (Barcelona) durant els mesos de setembre i octubre, coincidint amb el Curs Internacional d’Arquitectura. L’interès demostrat, tant pel Director del Wingfield Festival com per l’Alcalde de Canet de Mar, farà possible que l’estada del Mini Print en aquestes ciutats es transformi en una manifestació esperada cada any d’una forma continuada i amb la mateixa expectació amb què s’espera a Cadaqués.

Però no oblido mai que la continuitat del Mini Print Internacional de Cadaqués no solament és deguda als nostres associats i a l’organització, sinó també als ajuts puntuals rebuts de les institucions. Agraeixo cordialment al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la seva col·laboració en l’organització i muntatge de l’exposició, així com al Ministeri de Cultura del Govern Espanyol que per segona vegada ha subvencionat l’edició d’aquest catàleg i la seva difusió pels 47 països participants.

Aquests suports rebuts ens permeten tirar endavant aquesta polifacètica exposició de gravats, reconeguda a tot el món, estimada per artistes, col·leccionistes d’obra gràfica i públic de les més diferents latituds, i esperada amb veritable interès en les seves consecutives convocatòries.