ARXIU / 1989 / Textos

Miquel Figueras i Xuclà
Alcalde de Cadaqués

Les moltes i variades manifestacions culturals que tenen lloc a la vila de Cadaqués són conseqüència del gran nombre d’artistes que hi viuen o bé hi fan estada temporal –artistes, per cert, de qualificat prestigi–, i també pel seu ressò obtingut per haver-hi viscut, treballat i gestat la major i més important part de la seva obra el gran mite del segle XX, Salvador Dalí, polèmic, i més polèmic encara després de la seva mort, sorprenent a “molts”, pel contingut del seu testament.

En mig d’aquestes moltes i variades manifestacions, n’hi ha una que ja fa 9 anys va començar amb pocs mitjans, però amb ganes de fer-ho bé: el Mini Print Internacional de Cadaqués, el “Mini Gravat” d’en Pascual Fort, que ha passat a ésser una gran i qualificada manifestació d’Art Contemporani Internacional d’obra gràfica, amb unes mides que el converteixen en el més popular i renombrat del món.

L’exposició que cada estiu es presenta a Cadaqués al Taller Galeria Fort, a l’antiga “Fàbrica de la sardina”, amb una participació en nombre de països, superior al d’una olimpíada, on la policromia i les formes d’expressió artística, arriben al més alt grau, ens fan pensar que és més que un Mini Gravat. Sembla, i és, el gegant més gran dels Mini Gravats.

Aquesta peculiar i interessant manifestació no ha passat per alt a l’interès de les institucions, diguin-se Generalitat, Diputació o Ajuntament, encara que l’Ajuntament de Cadaqués hagi estat el primer en donar suport d’una manera seriosa al Mini Gravat Internacional de Cadaqués.

Per tal de donar contingut a la ampliació i remodelatge del nostre Museu Municipal d’Art, i d’acord amb la direcció General d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya, anem a encetar, anem a fundar a Cadaqués el primer i únic en el món “Museu Monogràfic del Mini Gravat”.

Les bones relacions, els desitjos dels nostres amics el matrimoni Fort, i el ressò de les institucions donaran forma i contingut al futur Museu Fundació.

Aquest Museu encetarà la seva singladura amb el patrimoni que aportarà en Pascual Fort, i les obres que ha adquirit l’Ajuntament, per tal de fer el fons fundacional. Comptem ja amb els 96 mini gravats guardonats en els 8 primers anys.

No tenim cap recel, i estem convençuts, que aquesta decisió contribuirà a donar encara més contingut cultural al nostre Cadaqués, i que farà bo “l’eslogan” de “Cadaqués encara més”.

Per molts anys.


Pascual Fort i Pascual
Taller Galeria Fort

Des del 1981, en què va celebrar-se la primera exposició del Mini Print Internacional de Cadaqués, la resposta dels artistes gravadors de tot el món a la nostra convocatòria representa un increment de participació del 320 per cent.

Cada any, en els mesos d’abril i maig, en el nostre apartat de correus del barceloní carrer Gran de Gràcia, apareixen diàriament, com si d’una font miraculosa es tractés, nombrosos paquets certificats de les més diverses formes, colors i mides, guarnits amb importants o senzills, variats, acolorits i nombrosos segells de correus, que pel seu exotisme ens permeten imaginar les obres d’art que cada paquet conté en el seu interior i el llarg recorregut que ha hagut d’efectuar per finalment arribar a les nostres mans.

Una vegada obert, cada paquet ens mostra per primera vegada, les obres aspirants a participar en el Mini Print Internacional de Cadaqués. És realment un impacte visual que, d’una manera febril, ens porta a obrir el següent i el següent. Al mateix temps la nostra mirada busca i descubreix l’obra, la tècnica emprada, el tipus de paper, el contingut, els colors, etc. i el nostre pensament va a la recerca del personatge que a la llunyania ha gravat l’obra que es troba davant nostre i que en el seu moment, n’estem segurs, va pensar en aquest precís instant en què la seva obra arribaria a les nostres mans per ser acceptada i posteriorment exposada a Cadaqués.

Un gran nombre d’aquests artistes i les seves obres són completament desconeguts per a nosaltres fins aquest moment. D’altres, els seus noms ens resulten familiars per haver participat en anteriors ocasions, i això ens permet comprovar l’evolució artística a través de llurs diferents col·laboracions; encara d’altres són amics, per ser compatricis, per haver vingut a visitar les exposicions algun estiu a Cadaqués, o tal vegada, la seva visita ha estat al nostre Taller de Barcelona; i finalment, els artistes que per motiu de celebrar la seva exposició individual a Cadaqués, com a conseqüència d’haver estat un dels guanyadors de l’any anterior, han viscut uns dies a Cadaqués i al mateix temps han format part del Jurat del Mini Print Internacional d’aquell moment.

Aquest factor humà el considerem molt important i reconfortant, i el nostre desig és arribar a establir una veritable comunicació entre els artistes que formen la nostra Associació i el públic que cada any visita les exposicions que celebrem, i també amb els ja nombrosos col·leccionistes que cada any adquireixen obres en el Mini Print Internacional de Cadaqués.

A tots aquests artistes agraïm la seva participació, doncs sense ella no seria possible convocar el pròxim Desè Mini Print Internacional de Cadaqués.